Kontakt
Kontakt
Gå tillbaka
Anna Lisas blogg: Tack ska ni ha!
  • By John Wikerstål

  • fredag, april 15, 2016Nu är det dags att säga hejdå, för praktiken närmar sig sitt slut. Det känns som om tiden sprang iväg och jag hade det verkligen roligt hos er på GLOBALscandinavia. Men i början fick jag mycket huvudvärk, för det tog tid att vänja sig vid de snabba konversationerna. Så småningom gick det lättare att förstå språket och efter ett tag vågade jag säga mer än en mening i taget. Utan tvekan känner jag mig säkrare nu.

Jag tycker att arbetsmiljön är bra på översättningsbyrån. På så sätt går det ju lätt trivas! Olika rutiner, till exempel fikamötet är bra för den sociala sammanhållningen kollegor emellan.

Jag vill gärna berätta om allt som jag har lärt mig under praktikmånaden. När det gäller översättningsyrket har jag lärt mig att översättning inte bara handlar om att hitta rätt ord utan också om att observera kulturella skillnader. Som översättare arbetar man som en bro mellan olika kulturer. Att man har levt i kulturerna under en viss period är verkligen betydelsefullt. Att välja språkliga uttryck handlar mycket om tycke och smak och därför finns det aldrig bara en lösning i översättningsprocessen.

Översättningsprogram som t.ex. SDL Trados Studio eller memoQ underlättar arbetet enormt. Jag fick möjlighet att lära mig SDL Trados Studio när jag översatte GLOBALscandinavias hemsida från svenska till tyska. Dessutom har jag översatt korta marknadstexter. En sak blev tydlig. Det är väldigt jobbigt att översätta till ett främmande språk, vilket jag har gjort för att träna min svenska. Tack och lov översätter man främst till sitt modersmål!

Under praktiken fick jag en tydligare bild av den svenska kulturen också. Inte en heltäckande bild kanske, men jag vill gärna berätta lite om den ändå. Man får ingen kulturchock direkt, för skillnaderna inte är särskilt stora jämfört med Tyskland. Jag tycker att man bryr sig om varandra på ett mycket behagligt sätt här i Sverige. På det hela taget beter man sig hänsynsfullt här. Under hela perioden, dvs. i 4 veckor har jag inte upplevt att någon har höjt rösten, varken på jobbet eller på fritiden. Ganska imponerande, eller hur? Jag undrar vad det beror på. Är man fridfullare? Är livet mer avspänt helt enkelt? Det är också mycket viktigt att man inte kränker någon verbalt. Du bör hellre säga nja än att ge ett blankt nej! Tänk på att ursäkta dig när du vill fråga en sak och använd absolut inte ”Vad?”. Jag tycker att det var så spännande.

Tack för allting, GLOBALscandinavia och vi hörs på bloggen ;-)

 

Senaste inläggen

Arkiv

    Nyhetsbrev

     

    Få et gratis tilbud!

    Send oss din tekst, så kommer vi tilbake til deg med et tilbud.